En fornøyd lærer

Hvordan sette opp en kopi av KI i Randabergskolen

Her kommer en steg-for-steg beskrivelse av hvordan du setter opp din egen kopi av nettstedet «KI i Randabergskolen». Jeg tar utgangspunkt i webhotellet hos Domeneshop, fordi jeg selv synes de har en enkel løsning for dette og jeg har testet at dette virker. Jeg har ingen forbindelser til firmaet Domeneshop. Det kan godt hende at andre webhotell-tilbud også fungerer fint, men det får du i så tilfelle finne ut av selv.

Gi lyd til odinos@randabergskolen.no om noe i oppskriften ikke virker slik det skal!

Opprette webhotell og WordPress hos Domeneshop

Gå til www.domeneshop.no, klikk på «Les mer» under «Web medium», og så «Bestill nå» under «Medium».

Hvis du ikke har et domene hos Domeneshop må du ordne det ved å klikke på «Bestill webhotell til nytt domene».

Nå må du finne et ledig domenenavn som du vil bruke til tjenesten du setter opp. Dette må du finne på selv. Husk at domene du kjøper her er et «grunndomene». Dette et navn som randabergskolen.no eller tenkemotoren.no, og så kan (må) du legge til et prefix før dette senere, som for eksempel ki.randabergskolen.no.

Klikk deg videre til du må «Velg tjenester». Her klikker du på «Webhotell Medium» til kr 29,-/mnd, så sant du ikke vet at du har bruk for noe annet.

Neste steg er å opprette en brukerkonto / et kundeforhold hos Domeneshop. De sender ut faktura, både via epost og EHF, så dette er enkelt å bruke i en kommune. Fyll ut aktuelle felter med de opplysningene som er rett for deg.

Deretter må du gjøre en hurtig WordPress-installasjon. Gå inn på Webhotell-siden og opprett én MySQL-database til webhotellet før du går i gang med WordPress-instalalsjonen. Viktig – Du må også endre PHP fra 8.2 til 8.1. Nå kan du gjennomføre en hurtiginstallasjon av WordPress (som er et egen «knapp» på webhotell-siden), og så gå inn i WordPress-installasjonen du nettopp har laget. Vel inne i admin-konsollet i WordPress må du gå til menyen «Utvidelser» og legge til utvidelsene «AI Engine» og «WPvivid Backup Plugin». Etter at du har installert dem må du også aktivere dem.

Jeg anbefaler at du kjøper Pro-utgaven av AI Engine. Da kan du lage AI-skjemaene jeg blant annet bruker i «Tekstverksted» og «Det høflige svaret». Disse følger med i kopien av KI i Randabergskolen, men vil ikke virke uten at du har Pro-utgaven av AI Engine.

Laste inn en kopi av KI i Randabergskolen i WordPress

Last ned denne zip-filen, som er en kopi av KI i Randabergskolen – Lenke til zip-fil

Gå inn i menyen «WPvivid Backup» og «Backup & Restore». Det velger du fanen «Upload» og laster opp zip-filen du nettopp hentet. Etter at du har valgt filen til opplasting må du i tillegg trykke på knappen «Upload». Så velger du fanen «Backups», og der skal filen du nettopp lastet opp ligge klar. Da trykker du på «Restore», og så går resten av seg selv.

Etter at du har lastet opp kopien av KI i Randabergskolen har nettstedet ditt fått et passord – og det er allelikerfisk. Det trenger du å skrive inn for å komme til selve nettsiden.

Det er heller ingen meny for å logge på selve admin-konsollet til nettstedet, så må du selv skrive inn lenken «www.nettstedetditt.no/wp-login.php» for å komme til siden hvor du kan logge inn. Brukernavnet er «admin» og passordet er «allelikerfisk», og ja – du er nødt til å endre det med en gang!

Opprette konto hos OpenAI

Gå til https://platform.openai.com/ og velg «Sign up». Her må du registrere e-post, mobiltelefon og et VISA-kort.

Når du er ferdig med registeringen går du til siden «API keys». Velg «Create new secret key» og så må du lagre den koden du får se der, fordi du trenger den senere i denne oppskriften. Du får aldri se den igjen! Det er ikke farlig om du glemmer den, fordi du kan enkelt lage nye nøkler (og slette den du har glemt).

Du får tilgang til gpt-4 automatisk av OpenAI etter du har gjort den første betalingen til dem, så du må vente en måned før du er i gang med den modellen. Ellers du kan gjøre en forhåndsbetaling med penger du bruker til tekstgenerering, og da får du tilgang til gpt-4-modellene med en gang.

Det er mulig å få en AI-konto hos Microsoft også i deres Azure OpenAI, men det er noe kommunen sentralt må gjøre for dere i skolen. Det er mer tungvint og krever mer arbeid, men da er det mulig å få betale bruk av AI-tjenestene via faktura til kommunen. Denne prosessen beskriver jeg ikke her, fordi dette vil variere fra kommune til kommune.

Koble opp WordPress til OpenAI

Med API-nøkkelen klar går du tilbake til WordPress og Meow Apps / AI Engine. Under «Settings» legger du inn API-nøkkelen til OpenAI, og gir kontoen din et navn.

Da er du klar! Du har nå en hel kopi med chatboter og alt fra KI i Randabergskolen. Resten er opp til deg!

Det er mye du kan gjøre og/eller lære om WordPress og AI Engine-utvidelsen. Dette handler om å sette opp pålogging med FEIDE i WordPress, koble til embedding vektordatabaser i AI Engine, lage mer avanserte skjema og koble på flere andre tjenester mot AI Engine-utvidelsen. Dette kommer jeg ikke til å skrive om her. Noe må du finne ut selv 😉

Kjekt å vite om tall og sånt (i alle fall noe alle spør om)

Veldig mange spør om hva det koster å bruke løsningen. Vi har noen tall per november 2023 med gpt-35-turbo-modellen som vi mener er representative. Vi har regnet ut at det i snitt koster kr 0,12 per bruker per dag. Det vil si at om det er 1000 brukere innom chatbotene i løpet av dag, så koster det rundt kr 120 i AI-tjenester fra OpenAI. Hvis du setter opp tjenester med gpt-4 må du regne med at det blir mellom 10-20 ganger dyrere, alt etter bruk. Vi har noen gjennomsnittstall for gpt-4 også, og der er det i snitt kr 0,80 per interaksjon med en gpt-4-chatbot. Nå kan det godt hende at priser og tilbud endrer seg, så her må du følge med selv.

Hvor mange som kan jobbe med chatbotene samtidig avhengiger av to faktorer: 1) Hvor kraftig webtjeneren din er og 2) hvor mange tokens per minute (TPM) du får av OpenAI. Jeg er ikke erfart hva grensen for Domeneshop er, men jeg har registrert at de kjører webhotellene på rimelig kraftige tjenere. Der med burde du få problemer med kapasiteten på TPM før du får problemer med webtjeneren.

TPM er en måleenhet på hvor mange stavelser i minuttet du får behandle i språkmodellene hos OpenAI. OpenAI har en glidende skala der du får tilgang til flere TPM etter hvert som du bruker tjenesten. En stor kommune vil raskt komme til Tier 4 og i praksis takle 10 000 samtidige brukere. Trenger du mer enn dette må du ta direkte kontakt med OpenAI for å se om du får tilgang til mer datakraft hos dem.

Et vær-varsom-med-GDPR-tips

Nettstedet du har satt opp lagrer i utgangspunktet ingenting, men du kan skru på at det lagrer alt. Dette må du selv ta ansvar for, både med tanke på at tjenesten din ligger hos Domeneshop og at brukerne er informert om hva som da eventuelt lagres (og brukes av deg).

Du må også lese gjennom GDPR-sidene på nettstedet og forsikre deg om at informasjonen som står der stemmer med slik du har satt opp nettstedet ditt!